Letní tábor

  pořádá občanské sdružení KOLT - E-PŘIHLÁŠKA

Reportáže z akcí

Sedlo na pohodu (Vypínač)

 

   Bylo to až legrační zamyšlení při položené otázce  „Co uděláme?“ Loni poté co jste zvládli králíky, kohouta, kapra, byla laťka nasazená opravdu hodně vysoko. Pořád nás něco napadalo „jak se dá překonat tato laťka“. Padali odpovědi „krávu?“ nebo nás strašně pobavilo, když jsme si vás představovali jak přicházíte do Sedla a tam je na louce uvázaná u stožáru krásná bílá ovečka. Představovali jsme si při tomto vašem pohledu úprk k vašim autům a už by vás tam nikdo neviděl.

 

Stavění tábora 2016

   Je neděle večer a vše je hotové. Ano, stojí znovu tábor v Sedle.

Brigáda 6.5. - 8.5.2016

Ahoj všem. Je právě 19.30 hod. a první hodiny po konci brigády začínají plynout našim časem. Je fakt, když jsem právě teď v notýsku listoval prázdné listy k napsání tohoto, míjel jsem spousty pokreslených stránek s předběžným plánkem a nákresama na Ančinu boudu (zdravotku). Trochu mě to pobavilo. Vše jsem vytrhl a zmačkal. Vy už nejste potřeba. Myšlenkou jsem hovořil k listům minulosti. Je už přeci hotovo!

 

 

Brigáda 15.4. - 17.4.2016

Tuto činnost nelze nazvat nijak jinak nežli PRAŽCE.

   Fotografie nad kalendářem akcí, na které na nás čnil ježek z pražců je již dnes minulostí.

Vánoční besídka roku 2015

   Je před štědrým dnem a Drinkn jsou již trochu nervózní. Ano, Drinkn, skupina, kterou již tradičně tvoří Fotr a Márty.

   Jejich nervozitu jak zašifrovat místo našeho vánočního srazu zlomí právě Fotr se zprávou "Vím kde to uděláme". Fotr našel hospodu Mártyho Frky. To mě rozesmálo a ihned mi přišla na um indície  jak toto zašifrovat. Říkám " hele dáme jim můj posmrkanej kapesník". Smějeme se a je jasno.

Sedlo na Pohodu 2015

   Je neděle večer. Skutečně! Nevěřil jsem zprávě, že vše v našem hlavním městě je zcela v pořádku a žádný ničivý útok vše nezničil. Sám zde ve středu tohoto stojím, hledím na stará známá místa a říkám si „ Je tedy čas napsat reportáž o tom všem co tento víkend mohl osadníkům Sedla nabídnout.“

 

Písničky ze Sedla 2015

TŘI VŮDCI                                                                                                  

1. Dávám sbohem našemu údolí

Který v drápech má Márty sám

Bílou křídí značím údolí

Který já sám moc dobře znám.

Ref.: Jen tři vůdce z Bílího údolí

Někdo do moci dosadil

Slzy v očích měl

Když rozdal vedení

Pak se na špalek posadil.

 

Tábor 2015 Omluva za nepoděkování

   Nezlobte se prosím na mne. Chtěl jsem, ale nečekaná návštěva a únava sobotního večera vzali čas.

   Zkusím to tedy napravit nyní. Mou omluvu za

nepoděkování ať přijmou všichni, jenž toto

čekali.

Nulťák 2015

   Při této reportáži vzpomínám právě na stavbu tábora před týdnem. Tam Nulťák podle mne začínal a vznikal. Byla to právě truhlářská parta, která ve svém plném složení sestavovala nábytek do Woodstoku. Stavíme tedy lavičky, stupně vítězů (které ale nejsou stupně vítězů) a vše jde jako vždy. Problém byly stoly. Ty hravě montujeme a již zatloukáme kůly jako jejich nohy. Náhle se Seveřan zamračí a ptá se „Proč sem? Vždyť loni byly přeci dole.“ „Neptej se a montuj“ odpovídá Sjů. Seveřana (konzervativně naladěného) toto znepokojuje a neustále vyzvídá proč sem. Už nevím. Nějak jsme mu to vysvětlili, ale pod vousy jsme se smáli. Bylo přece jasné, že dole je potřeba místo pro Pomádový blesk a ze shora, že přichází Sandy. Tím to asi začalo.

 

Stavění tábora 2015

   Vše začalo až neuvěřitelně podle plánu. Naše odjezdy se shodovaly s plánovanými časy. Jako první opouštěli Prahu Martin, Karlík a Viki. Za malý čas vše nakládáme na Čížovkách a míříme do Sedla. Tam už přece bude čekat Majkl, Sue, Miruna, Míňa a další. Koukáme na zataženou oblohu a máme strach, jestli s nákladem co vezeme, jsme schopni sjet rozmoklou cestu.

 

Megabrigáda aneb oslava 1. Máje

   Tato akce sice měla v podtextu „oslava 1.máje“, to však bylo klamné. „Né!“ oslava ale 1. máj. Je to velká shoda, každý si myslí, že právě 1. máj je důležitý svým svátkem, ale my ze Sedla jsme vše pochopili.

 

První brigáda 17.4. – 19.4. 2015

Tento článek nemůže mít jiný název než Želva! Hele vole, Želva!

   Ale jak to vlastně bylo? Začalo to v hospodě na srazu. Majkl začal prosazovat „ potřebujeme ty kleště na pražce“. Moc jsem nechápal proč, ale bral jsem jeho zkušenost z pražcové čety a musel jsem souhlasit. On je nakonec přeci sehnal a v pátek předhodil na stůl obrovská železa, která slouží k nošení pražců. Pokyvovali jsme hlavou a čekali, co dokáží. Vždyť právě v sobotu musíme odvozit a usadit na místo pod stany právě přes 70 pražců.

 

PF 2015

Všechno nejlepší v Novém roce za Sedla přeje Márty a Fotr

alt

Zvláštní besídka aneb Vánoce roku 2014

   Je pozdní páteční odpoledne. Sraz týmu Drinkn je stanoven na 16.30 u vánočního stromu města Prahy.

   Ano! Zde na Staroměstském náměstí prohlížím se zaujetím vánoční strom, jesličky a poslouchám koledy od sboru, který v tento okamžik právě zpívá. Znova pohlížím na tento symbol vánoc a přemýšlím kam s Fotrem umístíme na tomto místě (jenž zviditelnily na stránkách souřadnice pro úvodní šifru) zprávu k pokračování. 

Na pohodu 2014 - Retro styl osmdesátá léta

   Tento oslavný víkend byl věnován právě osmdesátým létům tohoto světa. Proč? Ano! Touto otázkou se obracím v náš široký kolektiv a právě odpovědí „ no přece Franta“. Všichni pokyvují hlavou a je jasné, že právě Franta měl okusit atmosféru konfekce, o které již tak dlouho slyšel vyprávět. Vidím souhlasné pokyvování a skutečně to tak vypadalo. Husákovi děti, oděni právě do toho co režim povolil, se sešli v Sedle.

Reportáž o táboře po táboře rok 2014

   Touto větou jsem minulý rok začal mé hodnocení tábora 2013. Dnes sedím v tuto chvíli na stejném místě, kolem mne zase jezdí parníky a já skrze ně nekoukám někam do dáli až do našeho údolí. Sedím a koukám ještě mnohem dál.

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem! Teplá voda.

  V návaznosti napojený na předešlý příspěvek o ohřevu teplé vody z odpadků.

   V tuto chvíli máme týden po táboře. Já sedím před notesem a chystám se po uzrání dojmů napsat, jak dle mého názoru tábor dopadl a jak byl povedený.

   Otvírám tedy blok a nelze si nevšimnout poslední věty z minulé reportáže. Je zde psáno. „Kluci držíme vám i nám palce.“

NULŤÁK 2014

 

alt

PROČ?

   Toto musím ihned vysvětlit. Ale nejprve něco málo pro osvětlení těch jenž se nemohli zúčastnit.

 

SEDLO 2014 STOJÍ! DĚKUJEME

   Děkujem za 31 stanů, za Woodstock, zastřešený koníkovský stůl. Děkujem za kompletní vysekání. Děkujem za bábovku. Děkujem za čistou vodu. Děkujem za nové mapy a v předstihu za teplou vodu. Děkujem za lišku, za přesun miliónu věcí, za večeři od Filipa. Děkujem za pračku. Děkujem za nové celty. Děkujem za děti z domovů. Jsme připraveni. Děkujem.

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem! Ohřev vody pomocí odpadového ohně.

Karlík! Ano, je to právě on. Ten, který si svými vynálezy vykoledoval přezdívku Křižík. Křižíku mu začali všichni říkat, když pomocí tekoucí vody rozsvítil světla na 2 věžích.

Ale to není všechno. Letos přiváží zařízení, které ze zůstatkového tepla odpadního ohně ohřívá vodu na sprchování. Tímto Karlík bojuje o přezdívku Křižík – Junkers.

Megabrigáda 2014

Je středa. Už to přišlo. V diáři mi na následující čtyři dny plní místo velký nápis MEGABRIGÁDA. Balím všechny věci, scházím se s klukama – Kubou, Karlíkem a Filipem a už jedeme vstříc našemu táboru. Cestou v Liberci ještě nabíráme Lenku a v údolí už čeká Márty, Sue, Mišpule i Franta. O několik chvil později doráží Majkl i Mirda s Fotrem a pro první večer jsme kompletní. Tmou se následně ozývá juž jenom známe znění šejkru a zatím plní energie uleháme nedočkaví dalšího dne.

První brigáda 2014

Ahoj všichni,

právě je 19.15 nedělní večer. Večer první návštěvy Sedla. Ano je večer po první brigádě. Ještě v tuto chvíli jsem zmaten. Plán na tuto akci byl mnohokrát změněn a přebudován. Ve čtvrtek bylo, ale úplně jasno co se bude dělat a bylo to i vypsáno na stránkách v kalendáři akcí. Byl tedy pátek ráno a my se vyzbrojili nářadím na, podle plánu, vybudování lávek a oprav chodníků.

Zvláštní besídka 2013

Ahoj všichni. Je po zvláštní besídce (jak toto naše dění kdysi nazval Mirda).

   Sedím v nedělním podvečeru a pokusím se zde zviditelnit, jak to vypadalo právě v onen pátek 13.12.2013.

   Ano Zvláštní besídka je vždy opředena tajemstvím, právě vánočním tajemstvím, kde se bude konat. Toto jsem věděl pouze já a Fotr.

Na Pohodu 2013

 

Jeneděle večer a teď mám na jazyku, napsat, jako z jiných brigád „máme to za sebou“. Né! Sem patří věta, škoda, že už to skončilo. Pln pohody v těle píši tento příběh.

   Letošní Sedlo na pohodu mělo spousty otazníků. Jaké to bude? Pojedou s námi nový praktikanti? Neleknou se nás? Přijede v hádance již zmiňovaný kouzelník? Nevystrašíme ho? Jaké to bude?

Reportáž o táboře po táboře - Sedlo 2013

Je pěkný slunný podvečer. Sedím v kavárně u venkovního stolu a vzpomínám. Kolem mě jezdí parníky a mé oči skrze ně hledí do dálky někam do našeho údolí. Tam kde jsme před třemi týdny závěrečným ahoj opustili náš tábor.

   Jaký byl?

Nulťák 2013

alt

Sedím a píši. Je pondělí, den poté a za okny rachotí kapky deště. Zvedám palec k nebi a říkám "děkujeme". Je to až neskutečné, ale Nulťák se nám podařilo opravdu zasadit do času, kdy tři dny nepršelo.

 

SEDLO 2013 STOJÍ!

Je pár hodin po příjezdu. Sedím, píši a po přečtení tohoto nadpisu také nevěřícně kroutím hlavou.

Je to skutečně tak. První stavění tábora v mé historii třiceti let, které se uskutečnilo celé za velkého deště. Z našeho potoka se stala menší říčka a naopak z lesů se začaly množit potoky nové, které se spojovaly na naší příjezdové polní cestě. Prostě bahno, bláto, voda, mokro, pláštěnky, holiny, vše mokré.

HAVANA mezi kapkami deště aneb 2. brigáda v Sedle

Proč Havana? No přeci Fotrův dobrý nápad uspořádat páteční kubánský večer. A proč mezi kapkami deště? No přece proto, že mezi kapkami deště.

Jak bylo v Sedle na první brigádě?

Není to úplně jednoduché napsat reportáž 2 hodiny po příjezdu. Ale jdu na to. Před dvěma hodinami jsem přijel. Rozmrazil jsem se ve vaně, vzal si svého čtyřkolového přítele a královským sjezdem jsem se dostal do svého oblíbeného baru.

Sedím, piji čaj a píši.

Zvláštní besídka 2012

SMS 6.12..... PLATEA 24.4. 29001 ARBOREUS...

Ano, toto byla úvodní zpráva sms. kterou dostali všichni účastníci Zvláštní besídky. Platea - náměstí, 24.4. - den, kdy má svátek Jiří, 29001 - směrovací číslo Poděbrad, Arboreus - strom. Je tedy jasno.

Náměstí Jiřího z Poděbrad u stromu. U stromu? U jakého? Jsou přeci Vánoce. No přeci vánočního. To byl právě ten chyták. Vrchní část náměstí zdobí obrovský vánoční strom. Tam také všichni hledali další zprávu. Pokračování naší Zvláštní besídky jsme ale s Fotrem umístili na odlehlý kout onoho náměstí, kde se prodávají vánoční stromky. Právě na ohradu tohoto prodejce jsme umístili text s jasnou informací, kde se besídka koná. 

Na pohodu 2012 aneb Jak bylo v kovárně

Proč v kovárně? Asi tuto reportáž začnu pohádkou. Bylo nebylo jedno království a tam žil ani ne tak zlý a ani ne tak dobrý král. Tento král byl strašně opatrný. Jednou, když se k němu donesla zpráva, že se kovář z mlejna popálil o žhavé železo, celého ho to otřáslo. Druhého dne se ve stejné kovárně popálily už dva kováři. Toto nesl v mysly s hrůzou a obavou.

Doba ,, OPAČNÁ" (Zamyšlení)

Nejsem vůbec hoden toho, něco hodnotit, komentovat, říkat prognózy.

Ale mě to nedá!

Nevím, co znamená, když je řečeno: ,, To je přece normální". Co to je normální? Je to, když to tak dělá většina? Je to zákon, který nám říká, co máme a co už ne? Je to víra, naše svědomí opírající se o desatero?

Máte štestí, že jdu zrovna kolem! Sluneční vařič

Johan a jeho vynálezy. Už jsem o tomto Johanovu plánu psal při reportáži o ,,Dřívkáči".

Nyní je asi polovina letního tábora a Johan nás neustále v bažině (místnost pro vedoucí) sekýruje a napomíná, ať mu nešlapeme na nějaký smotek papíru u jeho bedny.

K čemu to má? Co to zase bude? To jsou naše otázky, ale neptáme se nahlas. Určitě to přijde, ale kdy? Tábor plyne dál a my už na roli zapomínáme.

Tábor 2012

Tento nápis Tábor 2012 jsem si v otevřeném notesu s tužkou v ruce přečetl snad stokrát. Nemůžu nic napsat. Neustále mi probíhají hlavou veškeré příhody a přehršel událostí, které jsme za těch 20 dní společně prožili. Přemýšlím. Směju se. Chvíli se zase při vzpomínce mračím. Co napsat? Jak to pojmenovat? Nechci zde citovat věty z kroniky to si můžeme přečíst v jiné kategorii na těchto stránkách. Nechci komentovat dotazníky, které po vyplnění dětmi říkají jasné "tábor supr".

Nultý běh 2012 - Světlo navrátilo rovnováhu

 

  Takže, ahoj kluci a holky.. V tuto chvilku musím říci: dobrý. Všichni jsme si říkali, co s náma udělají "děti". Byly i katastrofické scénáře, že se opevníme v bažině. Jsou schopni si hrát? Budou poslouchat? Jak budou fungovat s pravejma dětma?

 Nyní všechny otazníky škrtám. Potvrdilo se to, o čem jsme vždy s vedoucími hovořili. Přece kdo si chce hrát, ten si hraje, a je mu jedno, kolik mu je, a ti druzí se přece na takovou akci nepřihlásí.

Máme to za sebou, aneb stavění tábora 2012.

 Stavba proběhla za poměrně stresujících podmínek. Paní v televizi pořád říkala: bude pršet, bude pršet. Někteří z nás nevěřily a pořád koukaly do svých telefoních krabiček na pohyby mraků a snažili se nás uklidnit.

Hoši, děkujeme

 Toto bude jenom krátký článek navazující na pařezovou brigádu.

 

Sekání, stoly, chodníčky. Zkrátka je po brigádě.

 Náš vychytralý plán, odřezejme pařezy, posekejme louky a udělejme stoly, se trochu zhroutil.

 Optimisticky jsme se pustili do asi 80ti pařezů a pařízků, které jsme měli odstranit, aby se louky daly sekat bez různých objezdů. ALE.

Máte štestí, že jdu zrovna kolem! Setonův hrnec.

 Ano, doháním souvislosti touto reportáží, která je z doby, kdy ještě nebyla založena tato podkategorie.

Máma psala!

 Ano, jsme v reportážích z akcí, ale toto k zamyšlení k akcím také patrí.

 Neboli Verjakovo písmo.

Vzpomínkový fotoprůlet Čeřínem

 

Zlatá Horečka

 Už je tomu pár let, ale vzhledem k nalezeným fotografiím tato akce oživila naše vzpomínky natolik, že jsem neváhal ani chvilku a už to sem píši.

Druhá brigáda 2012

Dnes je sobota po druhé brigádě oku 2012.

Všem se omlouvám, že píši až teď.

Jestli mám okomentovat tuto víkendovou akci, tak to můžu udělat (a dělám to s velikou radostí) takto:

V pátek se tam sešlo mnoho profíků, kteří měli úplně jasno, co chtějí udělat, a prostě to udělali. A co víc, udělalo se toho nad plán jednou tolik.

Máte štestí, že jdu zrovna kolem!

Ano, takto jsem nazval podkategorii této rubriky. Takto by se dala nazvat: Johan a jeho vynálezy.

V reportáži z druhé brigády o tomto nepíši, dovolte mi tedy, abych tomuto věnoval tento článek a (jak tuším, z rozhovoru s Johanem) tuto podrubriku.

 

Fotopříběh výroby Golema

 

Dovolte abych se s vámi podělil o náhodně nalezenou fotodokumentaci pořízenou před táborem v čeříně, kdy hlavní roli hrál toho roku Golem.

 

BRIGÁDA 30.3. - 1.4. 2012

Jelikož už je všechno napsané v diskuzi, tak sem dám už jen slibované foto a recept na UNIKÁTNÍ Bramborák.

Zvláštní vlak

Vím, že jsme v kategorii Reportáže z akcí. Pro někoho možná bude tato reportáž věc, která sem vůbec nepatří a bude se ptát, co to tady vlastně dělá. Ti ostatní po přečtení pochopí, že tento text je ten nejhlavnější, který v této rubrice může být. Za mojí osobu říkám: „To je ta největší reportáž z akce zvané ŽIVOT.“ 

 

Vrakoviště???

 

Né! Samozřejmě, nadpis s otazníkem je jen legrace...

Následná fotka sice nevypadá jako z nějakého autosalonu, ale Ti z Vás, kdo jste Octávku viděli v akci, jak nám všemožně na táboře pomáhá, víte, čeho je schopna a už s obdivem smekáte.

Návštěva Hrabřiny

Pro ty, co neví, co je Habřina, musím říci: Byl to jeden z prvních táborů pořádaný v letech 1989 a 1990.

Při našem prvolednovém putování s Fotrem jsme náhle dostali nápad: „Pojďme se podívat do Habřiny.“ Inspirováni Jitkou, která před nedávnem napsala na naše stránky, zda nejsme ti samí lidé, co pořádali tábory (kde byla jako dítě) v Habřině.

Ihned jsme se vydali na cestu a ceduli s názvem Habřina jsme za chvilku měli za sebou.

2012 - Poprvé na táboře

Ano, je 1. ledna a já a Fotr stojíme uprostřed táborové louky v Dolním Sedle a spokojeně říkáme: "Je to dobrý". Náš úmysl sice byl vyfotit tábor pod pokrývkou sněhu, ale stala se trochu chyba - sníh zde žádný nebyl.

Ale i tak byla naše novoroční výprava pěkná. Zde je pár záběrů z 1.ledna 2012

Strana 2 z 3


















Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasím. INFORMACE

EU Cookie Directive Module Information